Џипитка

Дебела домаћица

Šta ima novo?

на 04/11/2014

Nije me dugo bilo…

Počela je škola. Peti i prvi razred. Dok se okreneš, nedelja začas proleti. U petak se raduješ vikendu, svašta bi radio, probao, išao na neka zanimljiva mesta. Al’ šta vredi kad ti se u subotu ujutro kuća ne nasmeje blistavo kao onima u reklami za Patelina paštetu (uvek sam se pitala kako nemaju prašine ispod kreveta), već pod kosim jesenjim suncem vidiš i najmanji trun prašine, kad veš preti da porobi kupatilo… Pa se onda pitaš da li je tako kod svih ili prašina pada i veš se gomila samo u tvom stanu? I onda nešto uradiš, uključiš dve mašine, izađeš malo do parka i dok se okreneš eto nedelje popodne. Nedelju popodne ne ljubim nešto posebno. Ostalo mi iz „mlađih“ dana, kada sam išla pre podne u školu, i iz malo „starijih“ dana kada sam rano morala da budem na poslu. Ove godine ponedeljkom radim popodne, tako da ne kriziram toliko strašno nedeljom. Ništa što neko testo ne može da razreši. 🙂

Stapici sa slanim prelivom

Na blogu Darkova Web Kuharica mogu se pronaći raznorazni zanimljivi recepti, isprobala sam do sada nekoliko, a ovi štapići (u originalu Slanci) su mene i moju porodicu oduševili. Evo i recepta:

Štapići sa slanim prelivom

Potrebno je:
za testo:
1 paket kvasca
500 g mekog brašna
3 kašike kisele pavlake (20% mlečne masti)
50 ml ulja
250 ml mleka
1 kašičica šećera

za premazivanje:
1 kašika ulja
1 kašika mleka

za slani preliv:
1 kašika soli
1 kašika brašna
voda po potrebi

Vreme pripreme: 80 minuta
Vreme pečenja: 20 minuta
Količina: za 12 štapića

Priprema: Zagrejati 250 ml mleka da bude mlako. Odvojiti u lonče oko 50 ml mleka, dodati kašičicu šećera i izmrvljen kvasac i ostaviti na toplom da nadođe. U posudu za mešenje staviti pola količine brašna, ulje, pavlaku, dodati nadošao kvasac i sa ostatkom brašna i mlakog mleka zamesiti meko testo. Testo ostaviti na toplom da udvostruči svoju zapreminu. Premesiti ga i podeliti na oko 12 loptica. Svaku lopticu oklagijom razviti u krug, neka testo kad je razvijeno bude debljine 3-4 mm. Urolati u štapić. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati smesom mleka i ulja. Rernu zagrejati na 200°C i peći štapiće oko 20 minuta. Pred kraj pečenja izvaditi iz rerne, premazati slanim pelivom i vratiti u rernu da se preliv osuši.

Priprema slanog preliva: Pomešati kašiku soli i kašiku brašna, dodavati polako vodu uz mešanje. Smesa treba da bude gučća od smese za palačinke. Paziti da se ne naprave grudvice.

Napomena: U testo ne treba staviti celu količinu brašna, već se doda po osećaju (oko 350-400 g) da testo bude meko i da se malo lepi za prste. Ostatak brašna se koristi za posipanje podloge prilikom premesivanja i razvijanja testa.

Stapici sa slanim prelivom 1

Prijatno!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: