Џипитка

Дебела домаћица

Bakino pecivo

на 05/06/2014
Bakino pecivo

Bakino pecivo

-Mama, mama, kada ćeš da praviš kiflice?- često se čuje.

Probala sam nekoliko puta, po raznim receptima, ali nikako nisam bila zadovoljna rezultatima. Sve sam radila po receptu, ali to nije bilo to. Uvek bi mi na oči izašla slika, a i u ustima se pojavio ukus maminih kiflica i pogačica sa čvarcima. Ni deca, a ni muž  nisu ništa komantarisali, jeli bi ih dok su sveže i tople, ali bi se uvek posle nekako razvlačile po kuhinji i ja ih danima nosila na posao kao užinu. Pa bih, jedući ih, jela i sebe zbog toga što ne umem da ih napravim. I onda me je jednog dana sin tako poklopio da mi je tri dana u ušima odzvanjalo:

-Bakine su meke, a tvoje tvrde ko kamen, mama, nešto pogrešno radiš!

-Grrrr…-pušila sam se u sebi.

I onda sam jedno popodne, dok sam bila sama, rešila da probam još samo jednom. Pa ako opet popijem kritiku, odustajem od kiflica. A u glavi je radio crv:

-Sremica, pa da batali kiselo testo. Majka (tako smo zvali baku, očevu mamu)  se sigurno u grobu okreće.

I, uspelo je. Ključ je u strpljenju. Pusti testo da naraste, nemoj ga svaki čas pogledati, dirati. I ne suni ceo kilogram brašna u testo, već ga dodaj postepeno.

Strpljen-spašen. Ponovo se potvrdilo.

 

Potrebno je:

– 250 ml mleka
– 250 ml vode
– 1 kocka kvasca
– 4 kašike šećera
– 1 kašika soli
– 2 šoljice* ulja
– 1 kg brašna
– 50 g susama za posipanje
– 2 žumanca
– 4 kašike droždine** ili mlevenih čvaraka

 

Priprema:

Pomešati mleko i vodu, dodati šećer, zagrejati da bude mlako. Dodati isitnjeni kvasac i ostaviti da nadođe. U vanglicu staviti deo prosejanog brašna, dodati so i ulje, nadošao kvasac i sa ostatkom brašna zamesiti glatko testo. Ako se malo lepi za ruke nije strašno. Vanglicu pokriti krpom i dobro je utopliti (šalom ili nekim vunenim džemperom). Ostaviti utopljeno da kisne 1 sat. Nakon toga premesiti i podeliti na dva dela.
Pogačice: Deo od koga će se praviti pogačice premazati umućenom droždinom ili mlevenim čvarcima, pa preklopiti i ostaviti da kisne 15 minuta. Kad se odmori, razviti, ponovo premazati droždinom, preklopiti i ostaviti da stoji još 15 minuta. Nakon toga razviti na debljinu malog prsta i čašom vaditi pogačice. Premazati ih umućenim žumancetom, malo posoliti i peći na 200 stepeni dok ne porumene. Kiflice: Deo od koga će se praviti kiflice podeliti na 5 delova, pa oblikovati lopte i pustiti ih da se odmore oko 15 minuta. Svaku loptu razviti u krug debljine pola prsta, iseći na osmine i zavijati kiflice. Premazati ih žumancetom, posoliti i posuti susamom po želji i peći na 200 stepeni dok ne porumene.
* šoljica za crnu kafu, ona negdašnja, iz vremena kada su naše mame pile kafu
** droždina-je svinjska mast, pomešana sa „trunjem“ od čvaraka, obično padne na dno kante sa mašću. Ko ne može da je nabavi, odlična zamena su čvarci samleveni na mašini za meso, pa po želji pomešani sa malo svinjske masti. Droždina u ovom slučaju služi da se pogačice razlistaju.

Ove pogačice u domaćoj izvedbi su 1.000 puta ukusnije od pogačica sa čvarcima iz pekare.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: