Џипитка

Дебела домаћица

Брескве

на 05/06/2014

Да се разумемо, нисам баш вична у декорисању јела. И нисам неки фотограф. Ето, признала сам. Тек сам почетник у свему овоме (мислим на блоговање, не на кување). Надам се да ћу се и у декорацији, као и у фотографији извештити како време буде одмицало.

breskve

Ово је један од мени омиљених старинских колача. Правили смо га обично за Божић, и то неколико дана раније, да би омекшао. Колачи би, како би који био направљен, били смештани у „предњу собу“. То је била гостинска соба, тамо се није ложило, па је било идеално за њих. Температура, па скоро ко у фрижидеру. 🙂

За брескве се, у мом сећању, везује и неколико анегдота. Прва је када смо их, једне године,  правили пред сестрин рођендан. Не знам шта нам је било, за рођендан су обично прављене торте, што је тог пута мама правила и ситне колаче не могу да се сетим. Знам само да је цркао грејач у рерни. За дивно чудо, имали смо резервни, па је дошао мамин школски друг, да то намести. Ћа, ћу-ишла је нека прича док је то он радио и углавном је наместио и отишао. Када се брескве враћене у рерну, која је била укључена и загрејана на одговарајућу температуру, печење је било готово моментално. Прегоревање. Ала га је оправио, свака му част! Углавном, дошао је сутрадан, поправио поново, па је правлјена друга тура. Друга тура је прављена још једном приликом, када сам се ја мало занела у пробању фила… 🙂 хи, хи.

Дуго времена их ни мама ни ја нисмо правиле, јер је то скоро целодневни посао. И јако пипав. А са двоје мале деце, тешко да имаш цео дан за тако нешто.

Углавном, деца су порасла, па смо се пред Божић ове године мама и ја латиле посла. Ја сам била задужена за мешење, а она им је дала коначан изглед. Пола је било поједено још истог дана. Морали смо да пробамо :).

Ево нашег рецепта. Неко у фил ставља рум, ми не волимо, па га не стављамо.

Breskve

Potrebno je:
1 puna šolja (za belu kafu) masti
1 šolja šećera
13 kašika mleka
3 žumanca
1 kašičica sode bikarbone
brašno po potrebi

½ margarina
3 kašike džema

ekstrat jagode
kristal šećer za umakanje gotovih kolača

Mast dobro umutiti varjačom, dodati šećer i žumanca, sve vreme muteći varjačom, zatim dodati mleko, pa malo brašna pomešanog sa sodom bikarbonom i zatim rukama mesiti testo, dodajući malo po malo brašna, dok se ne dobije testo koje se ne lepi za prste. Tačna masa brašna ne može biti navedena zato što se mast meri šoljom, a ne na vagi. Kada se testo umesi ostavi se da stoji 30 minuta, a onda se prave kugilce, redjaju se u pleh obložen papirom za pečenje i peku na 180 °C, dok ne porumene.
Ohladjene kuglice se sa donje strane oštrim nožem pažljivo malo izdube. Raditi polako i strpljivo, jer se lako drobe. Mrvice dobijene dubljenjem upotrebiti za fil. Umutiti margarin, dodati 3 kašike džema i mrvice, sve lepo sjediniti i tom masom puniti udubljenja na kuglicama, spajajući po dve kuglice. Dobijene kolačiće uvaljati u ekstrat jagode (razblažen sa malo vode) i kristal šećer. Najbolje su ako odstoje dan, dva pre konzumacije.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: